
Diety grejpfrutowej, wbrew nazwie, nie stworzyli lekarze z któregoś z południowych krajów, a ich koledzy wraz z żywieniowcami z Rikshospitalet w Oslo. Jak sama nazwa wskazuje, podstawowym składnikiem są bogate w witaminę C grejpfruty, a zawarta w nich pektyna pozwala obniżyć poziom cholesterolu.
Grejpfruty powinny być składnikami co najmniej dwóch posiłków dziennie. Ważnym punktem diety jest kompletne zrezygnowanie z soli. Posiłki powinny być gotowane na parze, pieczone bądź przygotowywane na grillu. W żadnym wypadku nie mogą być smażone na tłuszczu. Codziennie powinnyśmy wypijać około 2 litrów niegazowanej wody mineralnej.
Żółte grejpfruty najlepiej nadają się na sok, a różowe - słodkie można jeść bez cukru.
Przykładowy jadłospis na 7 dni:
Dzień pierwszy:
Śniadanie: kawa i pół grejpfruta.
II śniadanie: szklanka soku z grejpfruta bez cukru.
Obiad: mięso, np. mielone drobiowe, pół szklanki makaronu, sos (łyżka oleju, pomidor i czosnek).
Kolacja: 2 naleśniki z chudym białym serem.
Dzień drugi:
Śniadanie: szklanka soku grejpfrutowego, pół grahamki i plasterek szynki.
II śniadanie: pół grejpfruta, dwa jaja na twardo, sałatka pomidorowa z sosem.
Obiad: befsztyk z rusztu, 2 gotowane ziemniaki, surówka z papryki konserwowej i połówki kapusty pekińskiej.
Kolacja: 2 kromki chleba razowego i 2 plasterki chudej szynki.
Dzień trzeci:
Śniadanie: szklanka mleka z płatkami owsianymi, pół banana.
II śniadanie: grejpfrut, kefir.
Obiad: szynka drobiowa, pół szklanki ryżu, cebula duszona na odrobinie oleju.
Kolacja: grahamka z żółtym serem, jabłko.
Dzień czwarty:
Śniadanie: 2 kromki chleba z plasterkami polędwicy.
II śniadanie: pół grejpfruta, serek homogenizowany.
Obiad: mięso z indyka, 2 ugotowane ziemniaki, warzywa (cebula, marchewka, pomidor, fasolka szparagowa).
Kolacja: jajko na twardo, grahamka z serem topionym.
Dzień piąty:
Śniadanie: jogurt light z müsli, bez cukru.
II śniadanie: grejpfrut.
Obiad: pierś z kurczaka, 2 ziemniaki, brokuły.
Kolacja: sałatka z piersi indyka, papryki, pomidora i majonezu (light).
Dzień szósty:
Śniadanie: mleko z płatkami kukurydzianymi z miodem, pół banana.
II śniadanie: jogurt owocowy z ziarnami zbóż.
Obiad: pieczony dorsz, 2 szklanki ryżu, surówka dowolna.
Kolacja: jajka sadzone, kromka chleba razowego.
Dzień siódmy:
Śniadanie: pół grejpfruta, herbata.
II śniadanie: kajzerka z polędwicą i sałatą.
Obiad: jajko sadzone na odrobinie oleju, 2 ziemniaki, 3 ogórki kiszone.
Kolacja: 2 grahamki, sałatka z 2 pomidorów i cebuli.
PODWIECZOREK może składać się z połowy grejpfruta lub szklanki soku grejpfrutowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz